O meni – Tomica Šćavina

O meni

Tomica Šćavina

Osobni razvoj i kreativnost me pokreću, oblikuju i otvaraju puteve koji i mene samu uvijek iznova iznenađuju. Prije dvadeset i dvije godine završila sam studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i od tada nastavila istraživati sebe, nas, ljudskost kroz različite grane psihoterapije: integrativnu psihoterapiju, gestalt i tjelesno orijentiranu psihoterapiju Somatic Experiencing. Uz to sam pisala.

Uvide iz područja osobnog razvoja izražavala sam u psihološkim kolumnama koje posljednjih četrnaest godina pišem za magazin Sensa, a svoju potrebu da od riječi stvaram svjetove pretočila sam u romane, priče i poeziju. Na Sveučilištu Vern predajem kolegije Psihologija kreativnosti i Psihologija likova.

Znanje iz područja osobnog razvoja i kreativnog pisanja povezala sam u radionici “S one strane pisanja” koju vodim u Centru za kreativno pisanje CeKaPe, a iz ljubavi prema zvuku snimam i oblikujem dokumentarne radio-drame za Hrvatski radio.

U posljednje četiri godina boravila sam na umjetničkim rezidencijama na Floridi, Rodosu, u Idahou, Latviji, Finskoj i Norveškoj, a sada sam ponovo u Zagrebu gdje sam se nakon duge pauze vratila i svom omiljenom hobiju – glazbi. S dugogodišnjim prijateljem osnovala sam bend Paprat u kojem pišem tekstove i pjevam.

Kreativnost i osobni razvoj moj život čine ispunjenim i smislenim. Čine ga mojim. Iz svog iskustva i dugogodišnjeg rada s ljudima znam da je izgubljene dijelove sebe moguće pronaći, da je iz kaosa moguće kreirati smisao, da je iz potonuća moguće isplivati na čvrsto tlo. Ovdje sam da vas inspiriram, potaknem i podržim na tom putu, na putu prema samoostvarenju.

Upoznajte moju asistenticu Anu Marinić.

Ana Marinić

Studentica sam četvrte godine psihologije na Sveučilistu u Aberdeenu u Škotskoj. Maturirala sam u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, tijekom srednje škole natjecala sam se u trčanju na srednje duge pruge. Kroz svoj rad na fakultetu i istraživačke radove stekla sam znanja o spektru područja iz računarstva, matematike, edukacije i antropologije.

Uz fakultetske obaveze bavila sam se i debatom te imala priliku putovati po natjecanjima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi. U slobodno se vrijeme bavim pisanjem poezije i pokušajima izražavanja kroz fotografiju i apstraktno slikarstvo. Da nisam upisala psihologiju bavila bih se kuhanjem, čemu i sada posvećujem najveći dio slobodnog vremena.

© 2022 Tomica Šćavina - Upoznajmo ljudsku prirodu