Put kreativnosti – Tomica Šćavina

Put kreativnosti

1. i 2. travnja 2022. održat ću on-line radionicu o pokretačkoj snazi kreativnosti. Kreativnost je naša esencijalna snaga. Što je manje prepreka na putu kojim kreativnost prirodno izvire iz nas, osjećamo se više živima, um nam spontano stvara nove poveznice i dolazi do rješenja do kojih inače ne bismo došli.

Kreativnost nam je urođena. Putem kreativnosti preživljavamo, razvijamo se, komuniciramo. Kao djeca, u igri i znatiželji lako smo kreirali svjetove. No, ta sposobnost, snaga i prije svega životna energija, u stvarnosti u kojoj živimo nije podržana. Čak i kad su roditelji topli i podržavajući, društvo nije.

Školski sustav i poslovni svijet razvijaju kompetitivnost i usmjerenost na rezultate koji su nam nužni za preživljavanje, no to preživljavanje događa se na štetu suptilnih dimenzija bića u kojima se krije zaboravljena, esencijalna transformativna snaga. Oslobađanje ove snage pokretanjem kreativnih tijekova koji nas otvaraju, ali ne oduzimaju tlo pod nogama, put je kreativnosti.

Kreativnost stalno traži put. Ako ste dugo odvojeni od nje, možda će pronaći put kroz zaljubljivanje u nekog umjetnika, kroz prihvaćanje posla u kulturnom sektoru ili kroz uporno poticanje kreativnosti vaše djece u smjeru koji ih baš i ne zanima jer u tome naslućuju neku vašu, a ne svoju potrebu.

Ništa od ovog ne može utažiti vašu osobnu želju za kreativnošću.

Zamislite izvor s mnoštvom prepreka. Kamenje, granje možda i poneka plastična vrećica. Kad tih prepreka ne bi bilo, voda bi izvirala, navodnjavala i podržavala biljni i životinjski svijet. Podržavala bi više života.

Slično je i s nama ljudima. Što je manje prepreka na putu kojim kreativnost prirodno izvire iz nas, osjećamo se više živima, um nam spontano stvara nove poveznice i dolazi do rješenja do kojih inače ne bismo došli.

Prepreke su svi oni negativni odjeci koje smo na našu kreativnost izvana dobivali. Netko će se osjećati krivim posvetiti se kreativnosti, jer je to “beskorisno”. Netko će osjećati sram od pokazivanja prave sebe. Netko će se plašiti te nepoznate snage iznutra koja bi je mogla odvesti tko zna kuda.

Vrednujući, podržavajući i njegujući svoju kreativnost, sve više osjećamo da možemo. Možemo se malo po malo odvikavati od stalne prilagodbe na zahtjeve izvana i sve više kreirati svoje živote, počevši iznutra.

Na radionici Put kreativnosti ćete:

* osjetiti i osvijestiti gdje ste na svom jedinstvenom putu kreativnosti

Svako mjesto je pravo. Ako ste se posvetili radu u korporaciji i sasvim zanemarili svoju kreativnost, to je u redu. Morali ste se do te mjere prilagoditi. Ako ste zanemarili obaveze i rasuli se u raznim kreativnim pokušajima koji vas nikuda nisu odveli, to je u redu. Jedino ste tako mogli imati neku životnu energiju koja vas je tjerala dalje. Ako ste zadovoljni gdje ste sa svojim kreativnim izrazom, ali vam nedostaje podrške ili inspiracije, to je u redu. Imate pravo tražiti podršku. Nema krivog mjesta za početak ovog putovanja.

* bolje razumjeti i, nadam se, više vrednovati vlastiti put kreativnosti

Dotaknut ćemo ona iskustva u kojima se obezvrjeđivalo, kritiziralo, ignoriralo i/ili posramljivalo vaše kreativne potencijale. Pri tom želim istaknuti da ćemo ih zaista samo dotaknuti, i to samo ako vi to želite. Nećemo ulaziti duboko u neugodna ili traumatična iskustva. Namjera mi je inspirirati vas na razumijevanje i empatiju za prepreke i blokade na vašem putu kreativnosti, jer su se one razvile iz prirodne potrebe za samozaštitom. Čuvale su vas unutra, na sigurnom.

* naučiti kako kreativnost može postati katalizator važnih životnih promjena

Na radionici “S one strane pisanja” koju vodim u Centru za kreativno pisanje, nekim polaznicama je i sama odluka da pohađaju radionicu predstavljala svojevrstan revolt prema okolini koja obezvrjeđuje njihovu želju za pisanjem. Ovo je samo jedan od primjera kako kreativnost pokreće promjene. Pomicanje iz ucjenjenosti krivnjom, sramom ili strahom koji sputavaju kreativnost pozitivno se odražava u raznim poljima života.

Kreativnost je esencijalna kvaliteta čovjeka. Svake noći spontano kreiramo snove kojih se možda ne sjećamo, ali to ne znači da ne sanjamo. Istražujući svoj put kreativnosti istražujemo sebe u najsuptilnijem mogućem obliku.

Radionica će biti održana preko Zoom-a, u ukupnom trajanju od devet sati.

Termini: Petak, 11. siječnja od 18 do 21 h i subota, 12. siječnja od 10 do 13 h, te od 16 do 19 h.

Cijena: 750 kn

Radionica je jedinstvena cjelina, no moguće je pohađati i napredne radionice o kojima ćete biti naknadno obaviješteni.

Primite onoliko koliko vam treba!

Prijavljujem se.

Moj kratki kreativni bio:

Tomica Šćavina je psihologinja, književnica i Sensina kolumnistica. Predavala je psihologiju kreativnosti na Sveučilištu Vern i vodi radionicu S one strane pisanja u Centru za kreativno pisanje u Zagrebu. Autorica je devet knjiga i kantautorica u bendu Paprat. U posljednje dvije godine boravila je na umjetničkim rezidencijama na Floridi, na Rodosu, u Idahou, u Latviji i Finskoj.

Komentari polaznica:

“Surfam na valu od vikenda, trajao on još dan ili tjedan ili stoljeće! Prijavila sam se na radionicu očekujući puno, jer poznajem tvoj rad, no imala sam neka skroz druga razmišljanja o čemu će na radionici biti riječ. Kadli avaj. Dobila sve što nisam ni znala da trebam, u nikad boljem trenutku, prikazano riječima i primjerom, otvaranjem sebe i upijanjem otvorenosti drugih. Pod dojmovima sam jako. Energija cijele grupe i tvoje vodstvo su meni bili jednostavno magični. Ta univerzalnost ljudskog iskustva svih nas, bez obzira na dob, bez obzira na struku, bez obzira na koordinate.
Istovremeno zapanjajuće koliko i, barem meni, neizmjerno utješno. Neizmjerno.”

Alenka Mitrović

“Nemam reči hvale da Ti se zahvalim i iskažem koliko si mi ulepšala vikend i osnažila me na sopstvenom putu kreativnosti. Energija i međusobna bliskost koja je provejavala kroz našu grupu me je potpuno opčinila i otvorila. Osećala sam se tako bezbednom, zaštićenom i svojom, puna energije (za koju sam uzgred već zaboravila kako izgleda biti takva) da sam dobila novi i snažan podsticaj da idem prema sebi. Toliko si divna, strpljiva i profesionalna u tome što radiš, baš kako sam te doživljavala čitajući Puni krug. Kao blisku, toplu i podržavajuću prijateljicu. Toliko je lepote i kreativnosti oko nas.”

Tatjana Đurić-Kuzmanović

Podijeli
© 2022 Tomica Šćavina - Upoznajmo ljudsku prirodu